Dag 27. Resor

 
Den första resan jag åkte på på egen hand var till Manchester. Himla tjusig stad, som ett stort brittiskt Göteborg med alla gamla fabriker och busschaufförer som skojar med en.
 
 
Enda gången jag varit utanför EU åkte jag till Vitryssland på ett utbytesprojekt med tema miljöproblem i Östersjön. Det är typ det mest bisarra jag varit med om, vi bodde på en anläggning som ägdes av Gazprom, med murar med taggtråd och en vakt med automatgivär fast det var mitt ute i skogen. Det var olagligt att klappa händerna på gatorna, de hade satt upp små rödvitrandiga staket runt alla myrstackar, och en dag gick vi förbi en gasledning som hade gått sönder och sedan silvertejpats ihop. Som om det inte vore nog träffade vi en kille med det fantastiska namnet Platon Trotskij.
 
Vi vegetarianer fick kål, potatis och morötter varje dag i alla möjliga och omöjliga former (även när vi gick på restaurang, vilket var i ett sjukhus med en stor staty av en snigel på ena sidan och en lite mindre staty av Lenin på den andra), och en dag åkte vi till en gammal militäranläggning, där vi fick lära oss att ladda kulsprutor och blev blev tvingade att klättra på stridsvagnar. 10/10 rekommenerar starkt.
 
 
Bland alla gamla tegelhus som håller på att rasa samman, fantastiska art decofasader och pampigt brutal stalinistisk arkitektur (aka den bästa arkitekturen) finns sådana här pastelldrömmar i Warszawa. F.ö. en fantastisk stad att turista i på alla sätt och vis. Man avverkar liksom turistattraktionerna (eller vad man nu ska kalla dem) på en halv dag, och sedan är det fritt fram att bara strosa runt. Tänk att jag hittade en tavla av Feskekôrka på en loppis utan att köpa med den hem, den var kvalitetsstämplad från jubiléumstutställningen 1923 och allt. Jag ångrar det givetvis extremt djupt.
 
 
Jag har ju varit i vanliga turiststäder också, som London, Paris, Köpenhamn, Venedig, och Rom (såklart, det är ju min bästa stad), jag har till och med bott i Berlin ett tag, men jag ville skriva lite kort om de aningen mer ovanliga ställena. Kanske gör jag mer utförliga inlägg om någon av resorna framöver.
 
Manchester - belarus - minsk - resa - resor - travel - vitryssland - warsaw - waszawa