Dag 28. Diy

 
Ta sticklingar på basilikan!
Det här är nog mitt bästa tips, inte bara på hur man får basilikan att räcka länge, men på ett supersätt att få fler växter hemma! Det är dessutom superenkelt och kostar ca ingenting mer än när man köper moderplantan i mataffären.
 
 
Steg 1. Klipp av en kvist strax över ett bladpar (då växer det ut två nya kvistar där du klippte. Om man klipper för högt får man bara ledsna bruna pinnar kvar på moderplantan). Detta är också ett bra tips när man ska skörda när man ska laga mat, för om man bara plockar bladen växer de inte ut igen.
 
 
Steg 2. Sätt i vatten ungefär en vecka, då bör det ha utvecklats tillräckligt mycket rötter för att plantera sticklingen i jord. Har det inte det kan du vänta några dagar till. Kom ihåg att byta vattnet emellanåt.
 
 
Steg 3. Klipp ned sticklingen när den börjat växa lite, för då kommer två nya kvistar att utvecklas där du klippt av. Om man inte vill ha en enda hög pinne på sin planta alltså. Görs företrädelsevis i kombination med matlagning. Klipp strax över bladpar nu också.
 
 
Det här kan göras på många andra växter också såklart. Jag har tagit sticklingar av murgröna, palettblad, monstera och succulenter. Det har funkat fint, men det har tagit lite längre tid innan rötterna utvecklats.
basil - basilika - föröka basilika - monstera - murgröna - planta - plantera - plantor - plants