Statliga ryska konstmuseet

Jag brukar känna att det är någon slags plikt att gå på konstmuséum i en ny stad. Jag förväntar mig liksom det av mig själv, men det tar ändå alltid emot lite innan. Det beroro inte på att jag inte gillar konst eller muséer, jag tycker verkligen om båda två, det handlar mer om att alla konstmuséer är ungefär likadana gamla privatpalats som man helt rivit ut hela inredningen från och målat väggarna i någon halvfärg. Man har liksom stulit och tillintetgjort byggnadens historia och hängt in tavlor som är helt tagna ur sitt sammanhang, och även om man lätt kan sitta i en kvart och bara må framför ett mästerverk tycker jag ofta att jag saknar omgivningnens kontext. Konstmuséer blir lätt muséer för muséets egen skull, om ni förstår vad jag menar. Dessutom finns det nästan alltid bara tavlor och några enstaka skulpturer. 
 
 
Det statliga ryska muséet är annorlunda. Här finns nämligen en massa andra grejer! Porslin och textilier t.ex. Mina allra bästa grejer för att exakt!
 
 
Ser ni att de vitas bönder är fjättrade kvinnor? Och att de rödas är arbetande och fria?
 
 
 
 
Och kolla de söta textilierna!!! Tydligen fick de som jobbade på Myndigheten för dekoration (eller något sånt hette den iaf) så länge de höll sig till temat "sovjetiskt"
 
 
Köpte två tallrikar ur den här serien, dock inte exakt den här, jag visar en annan gång.
 
 
 
Museivakterna var ascoola <3
 
 
Mera Vera Muchina :)
 
 
Där fanns också skisser på andra fina saker, typ första majdekoration av spårvagnar.
 
 
 
Och mkt tjusigt 20-talsmode!
 
 
Reklamaffischer.
 
 
Och såklart lite "riktig" konst. Älskar allt med den här tavlan, den är så himla glad!
 
 
 
Vi var ovanligt välmatchade om jag får säga det själv haha
 
 
art - konst - konstmuseum - porslin - russia - russian museum - ryska museet - ryssland - saint petersburg - sovjetisk - sovjetisk - st petersburg - st. peterburg - statliga rysta konstmuseet - textilier