Oktoberlistan

Jag tänkte att jag skulle börja göra små sammanfattande listor om månaden som gått, så här kommer oktober!
 
Bästa bilden: Den här som Artur tog på mig när vi var på väg hem från Naturhistoriska. Ser så jävla bitchig ut.
 
 
Det roligaste som hände: Vi åkte till köpenhamn och missade Nick Cave, men det var så himla trevligt så det gjorde inte så mycket. Dessutom fick jag gå runt i ett nästan tomt Glyptotek och det är nog Nordens vackraste muséum.
 
 
Det tråkigaste som hände: Alla dagar med ångest. Alla dagar jag kommit upp ur sängen och tänkt att "det här fixar jag!", klätt på mig, och sedan blivit stående i hallen och stirrat på dörrhandtaget och bara inte kunnat trycka ned det. Pga det har jag missat massa i skolan och fått ännu mer ångest. Härligt när hjärnan hänger upp sig i en sån där ond cirkel...
 
 
Någonting nytt: Mitt nya jobb på fritidsgården. Nu har jag jobbat med typ alla ålderskategorier och jag har mot förmodan blivit helt okej bra på biljard.
 
Månadens projekt: Månadens är att underdriva, Rysslandsresan har liksom varit månadens projekt i flera månader nu med allt som har behövt fixas med visum, boende, båt, tåg och att det ska tajma med latinlektioner i Stockholm (jag är enda eleven så jag får liksom inte missa lektionerna ehe...). Blir helt matt när jag tänker  på hur mycket tid och pengar vi redan lagt på det och så kommer vi ändå drunkna i Östersjön på vägen dit.
 
För att inte tala om hur många byten vi måste göra för att komma dit: Tåg till Stockholm, hitta rätt på SU och tillbaka, båt till Helsingfors, båt till St. Petersburg, tåg till Moskva. Och sedan i princip samma på vägen hem, om vi överlever ditresan vill säga. Det är för mycket logistik och för många potentiella förseningar som skulle få oss att miss asnknytningar. Jag hymlar inte med att jag är ett totalt kontrollfreak och att alla det här skrämmer mkig så mycket att jag nästan tappar håret. Hej magsår!
 
 
Månadens musik: Opera. En av mina första "riktiga" skivor var nämligen Cieli di Toscana som mamma hade med sig hem efter en studieresa till Reggio Emilia (hon är förskollelärare) när jag var typ 6 år. Hon hade också ett läppstiftfodral med Botticellis Venus födelse på. Det gick ju såklart sönder eftersom jag pillade med det hela tiden och det kostade säkert bara 2€ (eller de hande kanske fortfarande lire då?), men det är nog ändå det vackraste jag hållit i mina små händer och jag vill började nästan gråta när jag såg tavlan på riktigt. Allt det där kom liksom tillbaka i en rejäl flashback när jag läste att Andrea Bocelli (som är blind) ramlat av en häst.
 
Månadens instagrambild: Okej, den här lade jag upp 30 September, men alltså helt ärligt kommer jag ju aldrig ta en bättre bild. För fast jag gör en skitkonstig min är den ändå beviset för att JAG HAR TRÄFFAT SVEN-BERTIL!!! Han är ju min stora idol <3 Förra året tillhörde jag till de 1% som lyssnade mest på SB på spotify (okej, hans målgrupp har kanske inte spotify i särskilt stor utsträckning, men ändå kul att tillhöra enprocentarna, jag lär ju aldrig bli rik liksom).

 
Månadens mat: alltså jag har varit så sjukt sugen på suppli i flera veckor. Det är friterade bollar av ris och tomatsås med mozzarella i mitten, och är en ganska vanlig italiensk snabbmat. Det låter kanske inte som världens mest lyckade kombo, men är SÅ GOTT! Perfekt att göra av rester om man tex gjort tomatsås eller tomatsoppa.
 
Det bästa och sämsta jag läst: Jag har precis börjat läsa Klätterbaronen av Italo Calvino, för jag tänkte gå och se den på Angeredsteatern och hittills är den såå bra. Och sämst får jag nog ändå säga att Vinterkriget var pga så tråkig och förutsägbar och jag har verkligen inte fått några nya insikter eller tankar av den.

Reseångest.

 
På tisdag åker vi till Ryssland. Här är ett axplock av saker jag oroar ihjäl mig över i ordning:
 
Att båten ska sjunka och vi ska drunkna i den iskalla Östersjön mitt i natten. Precis som Estonia och Scandinavian Star och Hansa och General von Steuben och  Wilhelm Gustloff och Jan Heweliusz och Birka Princess (som iofs sjönk i Grekland men som ändå trafikerade Östersjön rätt länge). Då har jag inte tagit med krigs- eller transportfartyg. Jag bara säger...
 
Att min ångest blir för stor, jag blir jättejobbig och vi börjar bråka. Samma scenario kan också hända pga hungrig. Är jätteorolig för att vi ska börja bråka och gå runt och sura på varandra.
 
Att det ska hända något med Sputnik eller Astra medan vi är borta och att jag inte kan vara där då. Gäller ju såklart min familj också.
 
Att tåget blir försenat och jag ska missa lektionen i Stockholm. Jag har jättedåligt samvete för den kursen, eftersom jag är den enda eleven och de därför har anställt en lärare enbart för mig fast jag egentligen är jättestressad och vill hoppa av och hellre läsa den en annan termin. Nu kan jag liksom inte med att göra det.
 
Att jag inte ska hinna skriva på min B-uppsats och därmed inte bli godkänd på kursen, dvs bli återbetalningsskyldig till CSN och behöva sitta med den i början av nästa termin.
 
Att jag inte hinner färdigt med min tenta innan vi åker.
 
Att jagpackar för dåligt eller för tungt och upptäcker att jag typ glömt mitt pass när vi redan sitter på tåget.
 
Att jag ska bli jätteförkyld och få feber och inte orka vara med på allt kul.
 
Att bli rånad och bli av med min kamera, pass eller telefon. Vet liksom inte vad jag skulle göra då.
 
Sammanfattningsvis kan man väl säga att jag är jätteorolig över hela resan. Det beror såklart mest på min depression som jag inte riktigt kommitut ur än. Och så stress över att allt liksom händer samtidigt och jag har så jävla mycket att göra såklart, samt att dagarna är så korta nu. Jag står inte utr med det här jävla mörkret, sekunden jag får ett riktigt jobb ska jag lägga all min semester under vintern och flytta till Italien eller Frankrike. 
 
anxiety - lista - litsa - oro - ångest

Köpenhamn dag 2: Glyptoteket

 
 
Det blev dag 2 i Köpenhamn. Vi gick runt och tittade på söt ahus och sedan delade vi upp oss. M och J skulle möta sina föräldrar och jag och Björn skulle möta Hanna på Glyptoteket...
 
 
 
... Som är typ det finaste muséet i Norra Europa. Skulle till och med vilja säga att det är trevligare än Brittish Museum. Mycket pga palmerna på vinterträdgården + att det inte är så mycket folk.
 
 
 
Först kikade på lite modern skulptur i klassisk anda. Den här () tyckte jag var himla obehaglig och den här () med Perseus och Medusa tyckte jag var himla tjusig.
 
 
 
Sedan gick vi in i antiken, som ju är mitt naturliga habitat.
 
 
Älskar att någon har försökt laga hans näsa en gång i tiden <//3
 
 
 
Mina lockar hade blivit helt förstörda av regnet och nu såg det mest lite ledsamt ut.
 
 
Ett nasotek. Alltså en samling näsor. Bästa grejen att samla på alltså.
 
 
Caligula, omålad och målad. Det här är en helt okej bemålning, känns v'äldigt mycket som en 3D-bild i datorn typ, men samma studio har gjort en annan version som finns på Antikmuséet i Göteborg. Rekommenderar verkligen att gå och se den om man vill skrattgråta.
 
 
Jag och min armé
 
 
Hur snyggt? Så himla fint, önskar att alla byggnader hade ett sånt här pompejirum <3
 
 
 
 
Sedan gick vi tillbaka till vinterträdgården där jag smygfotade Hanna, och funderade på att ta ett glas vin. Men vi hade ett tåg att passa och behövde äta något mer plånboksvänligt än museimat. Å andra sidan lär jag ju gå tillbaka hit V-A-R-E-N-D-A gång jag är i Köpenhamn.
 
 
 
Hur fin är inte Hanna förresten? Och henens Bauhausjacka sedan Ni hittar henens blogg här!
 
---
 
Jag har precis läst en kurs som handlat en hel del om hur muséer och privata samlare medvetet köpt in stulna föremål eller själva plundrat (och plundrar!) kulturarv. Nu vet jag inte hur mycket nya saker Glyptoteket köper in, men jag kunde ändå inte sluta tänka på hur många föremål Jacobsen (grundaren) åkt runt och köpt upp utan att bry sig om deras historia eller kontext. "Okänd fyndplats", "grekisk" eller "romersk" är snarare standard än undantag. Skulpturerna förlorar sitt vetenskapliga värde och reduceras enbart till konst. Här kan ni läsa en artikel om ett kontroversiellt köp de gjorde på 70-talet (förra året erkände Glyptoteket att föremålen var stulna och lämnade tillbaka dem, men de utgör ju bara en pytteöiten del av deras samlingar).
 
Men skulpturer är väl enbart konst? Nja. Även om deras huvudsakliga syfte är att vara dekorativa, säger ju deras placerig i tid och rum också något om samhället i vilket de skapades. Har man en speciell stil på statyer i bad hus, parker eller i privata villor? Har man fler statyer av män än kvinnor? Jobbar man i speciella material beroende på var skulptutren ska placeras? Vilken nivårskillnad är det mellan betraktaren och skulpturen och har skulptören tagit hänsyn till detta? Hade skulpturen grävts ut på ett vetenskapligt sätt med ordentlig dokumentation hade vi kanske kunnat svara på fler av dessa frågor, i stället för att anta att saker förhöll sig på ett visst sätt. Och bara för att saker fungerade på ett sätt i en del av Romarriket behöver det inte nödvändigtvis fungera så i andra delar - imperiet sträckte ju sig runt hela medelhavet, från England och Spanien till Egypten och Amenien.
antiken - arkeologi - arkitektur - copenhagen - glyptoteket - grekland - konst - köpenhamn - medusa - nasotek - ny carlsberg glyptotek - perseus - rom - sculpture - skulptur - statyer - vinterträdgård