Quam terribilis est locus iste

 
Quam terribilis est locus iste, alltså Vad fruktansvärd den här platsen är. Det kommer från första mosebok, men efterson jag kan så himla lite om bibeln (gudskelov) känner jag inte riktigt till sammanhanget och tänker använda det helt historielöst om hur jag känner känner just nu inför Sverige i allmänhet och Göteborg i synnerhet.
 
Det börjar bli kallt och ledsamt och nazister får demonstrera på gatorna. Jag blir inte ens arg, bara trött och ledsen. Och så längtar jag bort ifrån skiten, bort till en trevligare plats. Det är för mycket ångest här nu. Vi vet hur det kommer att sluta, det slutar alltid i bråk. Jag vet, yttrandefrihet och annat babbel, men hur kan man tillåta själva essensen av hets mot folkgrupp att mrschera genom stan med sämsta möjliga timing (bokmässan, fotbollsmatch, jom kippur som är en ac de viktigaste judiska högtiderna, etc)? Jag bara undrar.
 
 

Farmors fotoalbum

Min plan var ju att skriva ett inlägg varannan dag, mmen både förra och dena veckan är jag på utgrävning, Jag pluggar ju arkeologi nu, och det innebär att jag ställer klockan görtidigt, slänger i mig frukost och på med de leriga arbetskläderna. Inget smink och fett hår. Sedan ligger jag på knä i ett hål i marken hela dagen och letar efter pyttesmå stenar med ännu mindre nagg som skulle kunna betyda att någon knackat dem och sedan åker jag hem igen. Dödstrött. Jag duschar av mig dagens lera och går och lägger mig utan middag. Så jag har liksom haft varken tid eller ork att fota eller skriva. Jag hoppas att ni har överseende, här kommer några trevliga gamla bilder från min farmors klippbok som plåster på såren:
 
 
Titta vad söta de var, Farmor och Farfar <3 Skulle man på den årliga utflykten in till stan skulle man ha sina bästa kläder, och i farfars fall var det full uniform. Och vilken uniform sedan, med propeller på armen och allt!
 
 
Här är farmors pappa, han jobbade på varvet (precis som min farfar innan det lades ned) när de fortfarande sågade brädorna för hand. När maskinsågen kom fick den öknamnet "brödtjuven" eftersom det nu bara krävdes två man i stället för tio för att såga och många fick gå. Älskar f.ö. fönstren på byggnaden i bakgrunden?
 
 
Har ni sett en sån liten söt fêskegobbe förut? Han är så gammal att han fick äta hummer till vardags - man sålde fisken och fick äta skaldjur och rens själva innan någon överklassig överklassnubbe fick för sig att det var fiiinare med havsinsekter än med sill - och sålde gaala (måsar) som "sjöfågel" till retaurangerna i stan. Jag vet inte exakt när den här bilden är ifrån, men jag gissar att den är tagen på det tidiga 50-talet, det var nämligen då min farmor fick sin första kamera och jag tvivlar starkt på att det fanns en kamera i huset innan den pga "e sô har vi aldri hatt förud, va ska i me den ti?"
50's - 50-tal - 60's - 60-tal - 60tal - album - farfar - farmor - fotoalbum - liseberg - sjömansuniform - varv - varvet - vintage

Kanelbullar

 
Finns det något godare än nybakta kanelbullar? Förutom ca alla andra nybakta bullar alltså? Nej jag är inte särskilt förtust i kanelbullar, men fick ett enormt baksug häromdagen och ställde mig och bakaade ändå. Här kommer receptet:
 
Deg:
150 g smält smör eller margarin
5 dl mjölk
1 pkt jäst för söta degar (det röda paketet)
1 dl socker
0,5 tsk salt (jag brukar ta lite mer pga gillar salt)
2 tsk kardemumma
1,4 l mjöl
 
Fyllning:
400 g smör (rumsvarmt)
3 dl socker
Ganska mycket kanel
 
 
Värm mjölken fingervarmt, tex i en jättestor kastrull, och vispa i jästen. i med smöret, sockret, saltet och kardemumman, arbeta in mjölet lite i taget (men spara ca 1,5 dl till senare). Jäs under bakduk i 30 min. Det som är så bra med att göra allt i den stora kastrullen (jag använder en i typ kräftkokstorlek) är att det blir mindre disk.
 
Rör ihop fyllningen medan du väntar. Jag höftade på kanelen, och avgjorde genom att provsmaka. Jag tyckte att det blev lagom när geggan blev helt brun ocbh man inte såg det vita sockret längre.
 
Knåda degen lite och dela den i fyra delar. Baka ut varje del med lite av det sparade mjölet och smöra på en fjärdedel av fyllningen. Rulla ihop och skär lagom stora bullar av rullen, typ 3-4 cm tjocka. Smält lite mer smör och pensla bullarna med (man kan också använda ägg och då blir bullarna glansigare, men jag hade inga ägg hemma) och strössla på pärlsocker. lägg på bakpapper på en plåt och grädda på 225 grader i -5-10 min (Ta ut när de ser färdiga ut? Alltså är så dålig på recept pga gör allt på känsla i köket). Man kan så klart ha andra goa grejer i också, jag gjorde tex en degdel med smör och nutella i stället för kanel, men tyckte att kanelen blev godare efter gräddning.
 
 
baka - bake - bakning - bullar - cinnamon - cinnamon rolls - kanel - kanelbullar - nutella