Kanelbullar

 
Finns det något godare än nybakta kanelbullar? Förutom ca alla andra nybakta bullar alltså? Nej jag är inte särskilt förtust i kanelbullar, men fick ett enormt baksug häromdagen och ställde mig och bakaade ändå. Här kommer receptet:
 
Deg:
150 g smält smör eller margarin
5 dl mjölk
1 pkt jäst för söta degar (det röda paketet)
1 dl socker
0,5 tsk salt (jag brukar ta lite mer pga gillar salt)
2 tsk kardemumma
1,4 l mjöl
 
Fyllning:
400 g smör (rumsvarmt)
3 dl socker
Ganska mycket kanel
 
 
Värm mjölken fingervarmt, tex i en jättestor kastrull, och vispa i jästen. i med smöret, sockret, saltet och kardemumman, arbeta in mjölet lite i taget (men spara ca 1,5 dl till senare). Jäs under bakduk i 30 min. Det som är så bra med att göra allt i den stora kastrullen (jag använder en i typ kräftkokstorlek) är att det blir mindre disk.
 
Rör ihop fyllningen medan du väntar. Jag höftade på kanelen, och avgjorde genom att provsmaka. Jag tyckte att det blev lagom när geggan blev helt brun ocbh man inte såg det vita sockret längre.
 
Knåda degen lite och dela den i fyra delar. Baka ut varje del med lite av det sparade mjölet och smöra på en fjärdedel av fyllningen. Rulla ihop och skär lagom stora bullar av rullen, typ 3-4 cm tjocka. Smält lite mer smör och pensla bullarna med (man kan också använda ägg och då blir bullarna glansigare, men jag hade inga ägg hemma) och strössla på pärlsocker. lägg på bakpapper på en plåt och grädda på 225 grader i -5-10 min (Ta ut när de ser färdiga ut? Alltså är så dålig på recept pga gör allt på känsla i köket). Man kan så klart ha andra goa grejer i också, jag gjorde tex en degdel med smör och nutella i stället för kanel, men tyckte att kanelen blev godare efter gräddning.
 
 
baka - bake - bakning - bullar - cinnamon - cinnamon rolls - kanel - kanelbullar - nutella