kriget har inget kvinnligt ansikte

 
Jag ville skriva lite om Svetlana Aleksijevitjs Kriget har inget kvinnligt ansikte, som består av korta intervjuer med kvinliga frontsoldater under andra världskriget. En miljon kvinnor deltog i striderna på den ryska sidan, men när männen skriver historia skriver de männens historia, generalernas och de stora slagens. Aleksijevitj skriver den andra, kvinnornas, känslornas och vardagens, och när hon gör det slutar kriget att vara en abstrakt uppradning av namn och orter och blir i stället något rörande, något som inte bara var viktigt för dem som var med i det eller levde under det, utan även för oss andra.
   
 
Ska man läsa en enda krigsskildrig är det den här. Jag har läst många, många, sådana både om truppförflyttningar och enstaka människoöden, men aldrig någon där de mänskliga erfarenheterna tillåtits vara huvudpersoner utan att de framställts som något helt unikt som hänt en viss person från den och den orten med det och det livet. Aldrig berättas hela kriget ur den mänskliga känslans perspektiv på det här sättet. Aleksijevitj lägger med korta berättelser en mosaik som i slutänden avbildar hela kriget. Därför är just den här skildringen så viktig.
 
 
Boken blir inte bara ännu en krigsskildring, den är för mänsklig för det. Dessutom skulle jag vilja påstå att hon genom att låta alla dessa soldater, sjukvårdare och telegrafister tala gör något för att ändra på det som är ett av problemen med historieskrivningen: kvinnorna saknas. Man skulle alltså kunna säga att det på sätt och vis är en feministisk bok även om den saknar ideologi eller uppmaningar. Jag väntar nu spänt på att få höra om en manlig läsare uppfatatr den på samma sätt, vi får se hur fort han läser bara. Formatet gör ju att den är lätt att lägga ifrån sig och återkomma till då och då.
bok - book - böcker - ww2

även om jag lämnar dig nu, för andra gator och torg

 
Dags för lite Göteborgsromantik, eller vad säger ni?
 
 
 
Häng med på en promenad från stenpiren och tillbaka!
 
 
Genom allén där alla hade sommarlov eller semester.
 
 
Förbi Fêskêkôrkâ i motljus. Hur många cirkumflex ska det ens vara? Och var? Ingen vet, bäst att safea och köra på alla vokaler. 
 
 
 
Lite instagram anno 2016. Rip 2016, du var ett bra år, lite töntigt men bra.
 
 
 
Vill också åka allsångsflotte. Någon som vet hur man bokar en? Kan man boka så att man bara sjunger Taube och kampsång?
 
 
 
Nu tänker jag skriva något kontroversiellt (fniss). Tycker att Rosenlundsverket är skitsnyggt. Kanske inte det
80-taligaiga mörkblå mönstret på väggen mot älven, men i övrigt, älskar det. 
 
 
Lite andra lång såklart.
 
 
Har ni tänkt på att det här huset ser ut som utkikstornen på broarna i Köpenhamn? Det har jag tänkt på, men det kanske bara är jag? Mycket knäsvag för den här färgen. Ärgad koppar - mums!
 
 
Sedan blir det läggdax, slut på promenad osv, jättemycket godnatt!
gbg - göteborg - stenpiren

en frukost

 
Jag har en grej för frukost. Alltså inte bara för att jag blir enormt tjurig och otrevlig om jag inte äter frukost, utan jag älskar att fixa frukost, äta den och titta på den. Helgfrukost tillsammans med någon är då jag njuter som mest, gärna med korsord eller melodikrysset. Då flyger jag upp ur sängen för att steka pannkakor eller baka bröd, det har till och med hänt att jag gått upp extra tidigt för att koka sylt (jo jag fattar att det är på gränsen till psyket att ställa sig och koka sylt på morgonen...)!
 
 
 
Den här dagen blev det lite degiga scones och halloumirester från gårdagen. Här med hemmagjord marmelad på rosenblad och vodka (om jag inte missminner mig) samt björnbär och gin. Sylt utan sprit är som melodikrysset utan Taube, det funkar, men man blir lite ledsen när man tänker på det.
 
 
Och kaffe såklart. Jag har lyckats skaffa mig ett rejält koffeinberoende såhär vid 25 års ålder och efter att ha druckit kaffe kanske 3-4 gånger i veckan får jag nu huvudvärk om jag inte får en kopp varje dag. ett mycket litet problem såklart om man ställer det i relation till riktiga problem, men helt nytt för mig. Tror att det är italiens fel, ganska mycket i mitt liv är italiens fel, typ att jag är konstant pank...
 
 
breakfast - frukost - scones - sylt