sommarpraten

När jag inte haft så mycket att göra under sommaren har jag lyssnat på sommarprat. Alla sommarprat, skojar inte. Så här kommer mina 5 bästa utan inbördes ordning. Tänker att bilderna får illustrerea sånt jag gjort samtidigt som jag lyssnat:
 
Förslag: Lyssna till frukost på sängen, ensam eller tillsammans med någon.
 
Claes Månsson pratade om att vara blyg och lång. Ödmjukt och varmt och stor igenkänningsfaktor, iaf på det blyga. Minns att jag satt på bussen till Taormina och skrattade till gansak högt och sedan försökte förklara vad som var så roligt för min amerikansek bussgranne helt utan framgång.
 
Förslag: Lyssna på stranden, förslagsvis på Sicilien.
 
Kent Wisti. Just nu kan jag inte riktigt komma ihåg vad det handlade om, men jag minns att jag gillade det. Jag brukar alltid gilla prästernas prat.
 
Förslag: Lyssna i underskön natur.
 
Katarina Wennsatam. Jag har skrivit lite om det förut, och jag vet att ca alla andra också har skrivit och pratat om det. Men det är viktigt, så in och lyssna!
 
Förslag: Lyssna medan du blandar en drink till dig själv och medan du sippar på den och scrollar instagram. Man får det på semestern.
 
Max Tegmark pratade om artificiell intelligens och om hur nära superintelligensen är. Mycket läskigt för en teknikfobiker som mig, men också fascinerande.
 
Förslag: Lyssna medan du kryper ned i sängen mitt på dagen med ett görgosigt husdjur.
 
Thure Lindhardt - dansk skådespelare som pratar om... ja vad? Livet och naturen typ. Men han bygger upp en helt fantastiskt mysig atmosfär när han pratar. Jag blev tvungen att pausa mitt egent liv lite, tömde upp en kopp, kröp in under en gosig filt och bara satt och mös när jag lyssnade.
 
Förslag: Lyssna medan du sitter under taket vid en pool på en paradisö och tittar på regnbågen direkt efter en skur.
 
sommar i p1 - sommarprat

lite hemmaspa

 
Häromdagen hörde min nästan-granne Maria av sig och var lite nere. "Vad hade du velat göra om du hade tid och pengar för att muntra upp dig själv?" frågade jag, varpå hon svarade att hon ville vara ledig nästa vecka. "Åh, det kan inte jag hjälpa med" suckade jag "jag menade typ så gå på spa. Då hade vi kunnat köpa frukt och ha fotbad i kastruller..."
 
 
Så vi bestämde oss för att göra det, alltså köpa frukt och fotbada. Myspys <3
 
 
Jag rörde till och med ihop en ansiktsmask av havregryn, honung, citron, banan och kokosfett + en kvätt vatten för att grynen skulle gröta till sig (alltså jag goglade bara på diy ansiktsmask och blandade två recept pga beslutsångest). ingen aning om det blev så effektivt, känns mest som att det blev lite geggigt. Plus för att den smakade gott dock. Japp, jag tänkte äta resterna ist för gröt till frukost, vad då då???
 
 
Så orimligt trevligt att sitta med gegga i ansiktet och spotifys spalista i bakgrunden och prata livet. Allt ba luktar gott och är behagligt. Man borde typ göra det till en bakisgrej, synd bara att man inte orkar gå och handla frukt då.
 
 
Satt så här med fötterna i var sin kastrull med kokosfett och lite goa oljor (ni vet sån där man kan köpa på apoteket som man andas in mot förkylning) tills vattnet blev kallt...
 
 
Och tills ljusen börjat brinna ut och den arbetade människan (inte jag haha) behövde gå hem och lägga sig. 10/10 borde bli en regelbunden söndagsritual.
diy - diy spa - hemmaspa - home spa

how to manage your slaves

 
En av de bästa och mest lättlästa böckerna jag läste i juli var den här, How to managde your slaves av Jerry Toner. Han skriver under alias och Marcus Sidonius Flax är en ganska arrogant romersk aristokrat som, liksom många andra romerska (och nutida) författare bestämt sig för att skriva en slags handbok i hur man väljer, tar hand om, och friger slavar. Det här med slaveriet är ju av förklarliga skäl lite känsligt, och jag gissar att det är därför Toner använder sig av Flax. Trots sitt tunga ämne är handboken skriven med en rejäl dos humor. Populärvetenskapligt, javisst, men Toner har en Ph.D. från Cambridge i ryggen och förordet är skrivet av ingen mindre än allas favvo Mary Beard. Dessutom följs varje kapitel av en modern analysdel och källorna redovisas på slutet.
 
 
Så varför ska du ägna ett par dagar av din semester med att läsa om slaveriet i det antika Rom? Kanske för att du vill läsa något som både är informativt och roligt? Eller för att du är nyfiken på hur den antika storstaden fungerade? Eller för att du vill verka smart (genom att läsa på stranden) men tycker att Populär Historia inte sänder ut rätt signaler om intellekt (man måste tänka på det personliga varumärket - vi är alla produkter som ska säljas och konsumeras i dessa dagar - men inte vill ge dig på en jäkla avhandling). Eller för att det finns fler slavar idag än under någon annan tidpunkt under historien? Eller för att du är nyfiken på hur just det romerska slaveriet skiljer sig från andra samtida och senare system?
 
 
För det gjorde det, de frigivna slavarna var en av de grupper som hade mest social mobilitet i Rom i och med att de stod utanför de vanliga, lagstadgade, samhällsklasserna, och enligt en del källor verkar det normala ha varit att frige en hushållsslav efter 5-6 år. Därefter fick de (manliga) frigivna medborgarskap. Slavarna kom dessutom överallt ifrån den kända världen, vilket innebar att systemet inte baserades på etnicitet. Det innebär ju såklart inte att det är det minsta trevligare att kidnappas, säljas som slav och sedan leva som slav med allt vad det innebar, men det ger en i alla fall lite perspektiv på salveriet som institution.
gröna anna - how to manage your slaves - jerry toner - salveri - salvery