how to manage your slaves

 
En av de bästa och mest lättlästa böckerna jag läste i juli var den här, How to managde your slaves av Jerry Toner. Han skriver under alias och Marcus Sidonius Flax är en ganska arrogant romersk aristokrat som, liksom många andra romerska (och nutida) författare bestämt sig för att skriva en slags handbok i hur man väljer, tar hand om, och friger slavar. Det här med slaveriet är ju av förklarliga skäl lite känsligt, och jag gissar att det är därför Toner använder sig av Flax. Trots sitt tunga ämne är handboken skriven med en rejäl dos humor. Populärvetenskapligt, javisst, men Toner har en Ph.D. från Cambridge i ryggen och förordet är skrivet av ingen mindre än allas favvo Mary Beard. Dessutom följs varje kapitel av en modern analysdel och källorna redovisas på slutet.
 
 
Så varför ska du ägna ett par dagar av din semester med att läsa om slaveriet i det antika Rom? Kanske för att du vill läsa något som både är informativt och roligt? Eller för att du är nyfiken på hur den antika storstaden fungerade? Eller för att du vill verka smart (genom att läsa på stranden) men tycker att Populär Historia inte sänder ut rätt signaler om intellekt (man måste tänka på det personliga varumärket - vi är alla produkter som ska säljas och konsumeras i dessa dagar - men inte vill ge dig på en jäkla avhandling). Eller för att det finns fler slavar idag än under någon annan tidpunkt under historien? Eller för att du är nyfiken på hur just det romerska slaveriet skiljer sig från andra samtida och senare system?
 
 
För det gjorde det, de frigivna slavarna var en av de grupper som hade mest social mobilitet i Rom i och med att de stod utanför de vanliga, lagstadgade, samhällsklasserna, och enligt en del källor verkar det normala ha varit att frige en hushållsslav efter 5-6 år. Därefter fick de (manliga) frigivna medborgarskap. Slavarna kom dessutom överallt ifrån den kända världen, vilket innebar att systemet inte baserades på etnicitet. Det innebär ju såklart inte att det är det minsta trevligare att kidnappas, säljas som slav och sedan leva som slav med allt vad det innebar, men det ger en i alla fall lite perspektiv på salveriet som institution.
gröna anna - how to manage your slaves - jerry toner - salveri - salvery