Rom dag två

 
Vi började dagen med att gå över en bro och titta bort mot Vatkanen..Den här dagen blev det mycket Vatikan och Marsfält.
 
 
Kikade lite kyrka. Här är Santa Maria sopra Minerva vid Piazza della Minerva. På utsidan sitter minnesplattor från översvämningar som markerar hur högt vattnet kom, men just nu är det byggställningar i vägen så vi kunde inte kolla på dem, men taket inne i kyrkan är ju inte precis fy skam.
 
 
Och Berninielefanten framför var lika gullig som alltid. Piazza della Minerva är ett av mina bästa torg i Rom, ni ser baksidan av Pantheon i bakgrunden.
 
 
Jag var i mitt esse. Pekade på allt, fotade på allt. Klänningen får ni en liten kik på i nästa inlägg.
 
 
Vill bo där uppe! Vilken jävla drömlägga!
 
 
Sedan gick vi in i Pantheon när vi ändå var så nära. Än så länge gratis, men jag har hört små fåglar viska om att de ska börja ta 3 i inträde snart.
 
 
 
 
Sedan blev vi hungriga och gick till La Focaccia på Via della Pace. Älskar det stället även om det varit täckt av byggställningar i ett par år och de bytt det goda husvinet till ett tråkigare. Men pizzan är mums, gatan mysig och insidan fortfarande densamma.  Ser ni f.ö. hur svårt jag tycker det är att skära pizza? Tycker pizza ska vara 40% deg, 45% tomatsås och 15% ost, förstår inte varför svenska pizzerior envisas med ost över exakt hela pizzan. Blir upprörd!
 
 
Därefter gick vi över Ponte Sant'Angelo, som precis som ca allt annat är formgiven av Bernini.
 
 
 
Stod en stund framför Peretskyrkan en stund men gick inte in pga kö och vi tänkte (för första gången den här veckan, det blev ett återkommande tema) hinna till Sant'Agnese fuori le mura. Vi hann inte det, så vi satt och njöt lite i solen innan vi tog en rejäl omväg hem.
 
 
 
Vi tänkte nämligen att "om vi går uppför den där lilla trappan borde vi kunna gå över den här superbreda vägen som inte har några övergångsställen och komma till en bro över tibern." Så var det inte. Vägen bara fortsatte och fortsatte uppåt och sedan runt och mer uppåt och efter ett tag insåg jag att vi måste ha tagit en jättekonstig väg uppör Gianicolo, en av Roms sju kullar.
 
 
Men Gianicolo har en av de bästa utsiktsplatserna så det gjorde inte så mycket. Däruppe finns också Villa Lante (finska institutet och abassaden) och landets enda ryttarstaty med en kvinna, Anita Garibaldi, som har en bebis i ena handen och en pistol i andra. Mkt tuff kvinna rent generellt.
 
 
Som tur är finns det en rät snabb väg ned från Gianicolo till Trastevere, där vi bodde, så fast vi var hungriga, trötta när vi väl kom hem hade vi ändå tid att göra oss iordning.
 
 
För vi skulle på La Traviata i en kyrka. Föreställningen var super, allt var bra, problemet var att vi inte såg särskilt mycket, men det blev bättre efter varje akt. Den är ju i tre akter, men det var ingen som informerade om att det var pauser eller hur långa pauserna var, så publiken miskade liksom efter varje paus. Skitkonstigt faktiskt.
bernini - gianicolo - la focaccia - la traviata - minerva - opera - pantheon - piazza della minerva - rom - roma - rome - sant'angelo - st peter's - vatican

första dagen i Rom

Håll i er, för här kommer en rejäl bildkavalkad!
 
 
Tycker att den här bilden visar Rom så bra - och hur vi kände: mulet, regnigt, lite kallt, renoveringar överallt, men ändå sjukt peppade! Vi hyrde en lägenhet vid Piazza Guiseppe Gioachino Belli, vilket visade sig vara ett genidrag pga så lätt att ta sig överallt till fots plus att det fanns ett taxistopp, en busshållplats och en spårvagnshållplats precis utanför.
 
 
 
 
Vår första promenad gick genom Ghettot och Octaviaportiken. Så himla mysigt där, som ett miniforum med Marcellusteatern som ett minicolosseum fast nästan inga turister och helt gratis.
 
 
Upp på Capitilium, bakom huvudbyggnaden finns nämligen både en fin utkiksplats över Forum och en trappa ned till den gamla romerska gatan till vänster. Ytterligare en sån sak som turisterna missar. Ni börjar märka ett tema här va? Hålla-sig-borta-från-turisterna-temat.
 
 
En lite puffögd och schleten tjej i sitt rätta element.
 
 
Genom Septimus Severusbågen ser man Titusbågen.
 
 
Och så runt Colosseum och Titusbågen en sväng bara för att. Här har jag precis kollat upp inskriptionen på bågen på mobilen. Är man närsynt latinit så är man. Vi gick och kikade lite på gladiatorskolan på andra sidan vägen också.
 
 
Så till Corso där vi ville köpa var sin kastanj bara för att smaka (det gick inte).
 
 
Så vi köpte veckans första, men absolut inte sista, gelato i stället.
 
 
 
Sedan kikade vi kyrka. I den här hade de försökt få sina högtalare att smälta in. Om något bokförlag läser detta och inser att det finns en helt enorm profitmöjlighet i att låta mig och Annie skriva en guidebok till Roms alla kyra kräver vi en ganska pytteliten ekonomisk ersättning. Mest typ mat och husrum i ett halvår egentligen. För lite fickpengar kan vi recensera mässa också.
 
 
Vår nästa plan var att kika på Caravaggiomålningarna i Santa Maria del Popolo, men de hade stängt (för lunch? för mässa? För skojs skull?) så vi gick och drack kaffe på stående fot. Det gäler att vara extremt fokuserad när man sockrar.
 
 
Caravaggiomålningarna i all ära, men jag tycket nog att den här sarkofagen är ännu finare. Den är också i Cerasikapellet (där Pauli omvändelse och Petri korsfästelse hänger, så man missar den lätt). Texten under lyder ungefär (mycket förenklat): här ligger världens finaste, bästa och mest lärda hustru som dog en dag efter stt första barn. Henens make är helt förstörd. Jag tycker att den är oerhört rörande.
 
 
I februari är det apelsinsäsomg. Tyvärr når man inte apelsinerna om man är 1,58.
 
 
 
 
Mitt allra bästa Romtips är ändå att smita in på alla innergårdar dit grindarna är öppna. Man vet aldrig vad man kan hitta för magiskt litet paradis där inne. Här satt vi t.ex. på Palazzo Venezias gård i typ en timme och bara njöt av att sjukt orättvisa fördelningssystem inom katolska kyrkan byggt allt detta, och märkte knappt att solen gick ned.
 
 
 
Är vi ens i Europa liksom?
 
 
 
Efter det gick vi hemåt via Largo di Torre Argentina, som har alla goa grejer: ruiner och katter. Katterna fick pyttelite mjölk av oss för att vi skulle få bli kompisar. Det gick sådär med kompisandet.
 
 
(Obs att det var efters att ha träffat den här katten för ett år sedan som jag bestämde mig för att jag ville ha en katt med samma teckning!)
 
 
Kallar denna Kolonner, katt och kånkentjej.
 
 
Det sista vi gjorde innan vi gick och köpte pizza (för andra gången den dagen, jävla drömliv) och somnade var att kika kyrkan vi bodde bredvid. Den var helt tom och nesläckt förutom altaret. Det kändes nästan lite magiskt. Eller gudomligt kanske vore ett bättre ord.
 
 
 
Alla bilder på mig är tagna av Annie <3
churches - citta eterna - gelato - ghetto - italy - kyrkor - rom - roma - rome - rome on a budget - talien - trastevere

vad jag köpte i rom

Okej det här är inte 100% ärligt, för jag köpte fem flaskor vin och lika många sorters ostar, men känner att det kanske känns lite tråkigt att titta på bilder av viner jag inte smakat på och ostar jag inte öppnat än? Dessutom har jag precis kommit in i en kurs i Vinkupskap på GU så jag tänker att det kanske kommer lite mer komplicerade recensioner än "gott" och "inte gott men ändå vin" av vinerna så småningm. Vad tror ni?
Så det här är de lite mer oätliga grejerna.
 
 
Vi börjar med sjalen i perfekt vinröd kashmir som jag köpte på Campo dei Fiori. Köpte en beige/grå förra året och har använt den så himla mycket, den är jättemysig och skönt med en lite tunnare sjal som ändå värmer, men vinröd är ju liksom min färg. Ser ni att det ligger en liten flaska på sjalen? Det är vigvatten från San Marcello al Corso i den. Tänker att man aldrig vet när det kan komma till användning liksom.
 
 
Köpte två sånna här nagellack från Kiko isamma färg. Det är överlägset det nagellack jag använder mest, älskar färgen, det torkar snabbt och kostar typ 20 kr. Dessutom är det rätt drygt och sitter helt okej bra.
 
 
Lite kaffe ur mellanprisklassen, mest pga fin förpackning. Två nya ögonskuggor i basfärger, den ena vit och den andra ljust ljust rosa, eftersom den jag har nästan är helt slut.  Använder aldrig ögonskuggor i roliga färger, använder extremt sällan ens någon för att faktiskt skugga.
 
 
Det här charmiga fatet från en restaurang i Messina för 1€ på en loppis vi inte visste fanns (mer om det i ett annat inlägg). Gillade färgskalan.
 
 
Fyra graverade vinglas för 2€. 2€!!! Det fanns en hel uppsättning med 8 cocktilglas, 8 vinglas och 8 snapsglas men jag hade ingen aning om hur jag skulle få med dem hem, så nöjde mig med fyra.
 
 
Alltså fattar ni? Jag var helt beredd på att försöka pruta ned dem till halva priset och ändå få gå och ställa tillbaka eftersom de skulle bli för dyra! Tappade helt hakan när hon som hade loppisen sade 2€. "Per uno?" undrade jag och var helt okej med det priset, och fick en lite undrande blick och ett "non, per tutti" tillbaka <3
 
 
En liten present från påvens skräddare Gammarelli. En helt magisk liten butik, en sån där där man måste gå fram till disken och veta exakt vad man ska ha eftersom allt ligger i små askar och man inte kan titta på något i förväg. När vi kom in stod en liten nunna och diskuterade vilket sidentyg med guldbrokad hon skulle beställa en kåpa i (till en präst får i väl anta, tror inte att nunnor får ha guldbrokadsiden va?). Ser ni dessutom på omslagspappret att de sessutom tillverkar damasker? Klart de gör!
cashmere - coffee - gammarelli - kaffe - kashmir - kiko - presenter - rome - smink