första dagen i Rom

Håll i er, för här kommer en rejäl bildkavalkad!
 
 
Tycker att den här bilden visar Rom så bra - och hur vi kände: mulet, regnigt, lite kallt, renoveringar överallt, men ändå sjukt peppade! Vi hyrde en lägenhet vid Piazza Guiseppe Gioachino Belli, vilket visade sig vara ett genidrag pga så lätt att ta sig överallt till fots plus att det fanns ett taxistopp, en busshållplats och en spårvagnshållplats precis utanför.
 
 
 
 
Vår första promenad gick genom Ghettot och Octaviaportiken. Så himla mysigt där, som ett miniforum med Marcellusteatern som ett minicolosseum fast nästan inga turister och helt gratis.
 
 
Upp på Capitilium, bakom huvudbyggnaden finns nämligen både en fin utkiksplats över Forum och en trappa ned till den gamla romerska gatan till vänster. Ytterligare en sån sak som turisterna missar. Ni börjar märka ett tema här va? Hålla-sig-borta-från-turisterna-temat.
 
 
En lite puffögd och schleten tjej i sitt rätta element.
 
 
Genom Septimus Severusbågen ser man Titusbågen.
 
 
Och så runt Colosseum och Titusbågen en sväng bara för att. Här har jag precis kollat upp inskriptionen på bågen på mobilen. Är man närsynt latinit så är man. Vi gick och kikade lite på gladiatorskolan på andra sidan vägen också.
 
 
Så till Corso där vi ville köpa var sin kastanj bara för att smaka (det gick inte).
 
 
Så vi köpte veckans första, men absolut inte sista, gelato i stället.
 
 
 
Sedan kikade vi kyrka. I den här hade de försökt få sina högtalare att smälta in. Om något bokförlag läser detta och inser att det finns en helt enorm profitmöjlighet i att låta mig och Annie skriva en guidebok till Roms alla kyra kräver vi en ganska pytteliten ekonomisk ersättning. Mest typ mat och husrum i ett halvår egentligen. För lite fickpengar kan vi recensera mässa också.
 
 
Vår nästa plan var att kika på Caravaggiomålningarna i Santa Maria del Popolo, men de hade stängt (för lunch? för mässa? För skojs skull?) så vi gick och drack kaffe på stående fot. Det gäler att vara extremt fokuserad när man sockrar.
 
 
Caravaggiomålningarna i all ära, men jag tycket nog att den här sarkofagen är ännu finare. Den är också i Cerasikapellet (där Pauli omvändelse och Petri korsfästelse hänger, så man missar den lätt). Texten under lyder ungefär (mycket förenklat): här ligger världens finaste, bästa och mest lärda hustru som dog en dag efter stt första barn. Henens make är helt förstörd. Jag tycker att den är oerhört rörande.
 
 
I februari är det apelsinsäsomg. Tyvärr når man inte apelsinerna om man är 1,58.
 
 
 
 
Mitt allra bästa Romtips är ändå att smita in på alla innergårdar dit grindarna är öppna. Man vet aldrig vad man kan hitta för magiskt litet paradis där inne. Här satt vi t.ex. på Palazzo Venezias gård i typ en timme och bara njöt av att sjukt orättvisa fördelningssystem inom katolska kyrkan byggt allt detta, och märkte knappt att solen gick ned.
 
 
 
Är vi ens i Europa liksom?
 
 
 
Efter det gick vi hemåt via Largo di Torre Argentina, som har alla goa grejer: ruiner och katter. Katterna fick pyttelite mjölk av oss för att vi skulle få bli kompisar. Det gick sådär med kompisandet.
 
 
(Obs att det var efters att ha träffat den här katten för ett år sedan som jag bestämde mig för att jag ville ha en katt med samma teckning!)
 
 
Kallar denna Kolonner, katt och kånkentjej.
 
 
Det sista vi gjorde innan vi gick och köpte pizza (för andra gången den dagen, jävla drömliv) och somnade var att kika kyrkan vi bodde bredvid. Den var helt tom och nesläckt förutom altaret. Det kändes nästan lite magiskt. Eller gudomligt kanske vore ett bättre ord.
 
 
 
Alla bilder på mig är tagna av Annie <3
churches - citta eterna - gelato - ghetto - italy - kyrkor - rom - roma - rome - rome on a budget - talien - trastevere