Rom dag två

 
Vi började dagen med att gå över en bro och titta bort mot Vatkanen..Den här dagen blev det mycket Vatikan och Marsfält.
 
 
Kikade lite kyrka. Här är Santa Maria sopra Minerva vid Piazza della Minerva. På utsidan sitter minnesplattor från översvämningar som markerar hur högt vattnet kom, men just nu är det byggställningar i vägen så vi kunde inte kolla på dem, men taket inne i kyrkan är ju inte precis fy skam.
 
 
Och Berninielefanten framför var lika gullig som alltid. Piazza della Minerva är ett av mina bästa torg i Rom, ni ser baksidan av Pantheon i bakgrunden.
 
 
Jag var i mitt esse. Pekade på allt, fotade på allt. Klänningen får ni en liten kik på i nästa inlägg.
 
 
Vill bo där uppe! Vilken jävla drömlägga!
 
 
Sedan gick vi in i Pantheon när vi ändå var så nära. Än så länge gratis, men jag har hört små fåglar viska om att de ska börja ta 3 i inträde snart.
 
 
 
 
Sedan blev vi hungriga och gick till La Focaccia på Via della Pace. Älskar det stället även om det varit täckt av byggställningar i ett par år och de bytt det goda husvinet till ett tråkigare. Men pizzan är mums, gatan mysig och insidan fortfarande densamma.  Ser ni f.ö. hur svårt jag tycker det är att skära pizza? Tycker pizza ska vara 40% deg, 45% tomatsås och 15% ost, förstår inte varför svenska pizzerior envisas med ost över exakt hela pizzan. Blir upprörd!
 
 
Därefter gick vi över Ponte Sant'Angelo, som precis som ca allt annat är formgiven av Bernini.
 
 
 
Stod en stund framför Peretskyrkan en stund men gick inte in pga kö och vi tänkte (för första gången den här veckan, det blev ett återkommande tema) hinna till Sant'Agnese fuori le mura. Vi hann inte det, så vi satt och njöt lite i solen innan vi tog en rejäl omväg hem.
 
 
 
Vi tänkte nämligen att "om vi går uppför den där lilla trappan borde vi kunna gå över den här superbreda vägen som inte har några övergångsställen och komma till en bro över tibern." Så var det inte. Vägen bara fortsatte och fortsatte uppåt och sedan runt och mer uppåt och efter ett tag insåg jag att vi måste ha tagit en jättekonstig väg uppör Gianicolo, en av Roms sju kullar.
 
 
Men Gianicolo har en av de bästa utsiktsplatserna så det gjorde inte så mycket. Däruppe finns också Villa Lante (finska institutet och abassaden) och landets enda ryttarstaty med en kvinna, Anita Garibaldi, som har en bebis i ena handen och en pistol i andra. Mkt tuff kvinna rent generellt.
 
 
Som tur är finns det en rät snabb väg ned från Gianicolo till Trastevere, där vi bodde, så fast vi var hungriga, trötta när vi väl kom hem hade vi ändå tid att göra oss iordning.
 
 
För vi skulle på La Traviata i en kyrka. Föreställningen var super, allt var bra, problemet var att vi inte såg särskilt mycket, men det blev bättre efter varje akt. Den är ju i tre akter, men det var ingen som informerade om att det var pauser eller hur långa pauserna var, så publiken miskade liksom efter varje paus. Skitkonstigt faktiskt.
bernini - gianicolo - la focaccia - la traviata - minerva - opera - pantheon - piazza della minerva - rom - roma - rome - sant'angelo - st peter's - vatican