Januarilistan

Det blev visst ett litet uppehåll i December. Förklarar varför nedan, men nu är jag iaf igång igen. Om december var ångestmånaden nr. 1, har januari känts som en sån himla tröttsam transportsträcka tycker jag. Har tom börjat ta tupplurar. Vad händer med mig? Har jag blivit pensionär?
 
Bästa bilden:
 
 
 
De här bilderna togs ju dock i November, så jag vet inte om den räknas fast jag inte redigerat den förrän nu?
 
 
Lite stolt över att den här hamnade på framsidan av Fria Tidningen! Alltså stolt både över min superbegåvade pojkvän och över att jag har tagit bilden. Vill ni köpa boken finns den här!
 
 
Känner rent spontant att det varit en rätt dålig fotomånad, men jag gillar den här bilden fast kvalitén är kass. Astra ser så koncentrerad ut liksom
 
Det roligaste som hände: Jag har slutat ta mina dagliga antideppmediciner. Det gjorde jag iofs i December, men det är först nu i Januari som allt börjat kännas normalt igen. Det var inget planerat avslut och blev abrupt, men så här i efterhand tror jag att det blir bättre i slutändan.
 
Det tråkigaste som hände: Eftersom jag slutade så abrupt med mina mediciner har jag haft rätt mycket ångest och ett par nervsammanbrott, men det värsta verkar vara över nu. Allt det här har dock gjort att jag fick ta en liten bloggpaus.
 
 
Någonting nytt:
 
 
De här tjusiga grejerna! Fler bilder här. Dessutom har jag köpt ett par roliga byxor, men de är ca 20cm för långa så jag måste lägga upp dem innan ni får se, förhoppningsvis hinner jag det lagom tills jag och Annie åker till Rom och lever ljuva livet <3
 
Månadens projekt:
 
 
Korra uppsatsen. Det blev iofs klart i början av månaden, men jag är sååå glad att det är klart! Mina nuvarande projekt är att redigera färdigt och lägga upp de sista bilderna från Ryssland, och skriva färdigt en liten (skitlång) Romguide. Jag hoppas att den blir färdig lagom tills jag och Annie kommer hem och har massa nya finfina bilder!
 
Månadens musik: Den här skivan har gått varv på varv på varv hemma hos mig. Speciellt låtarna Fram för fältsport och Vi ska tömma vår spargris. Man bara vet att det kommer bli en riktigt bra låt när den börjar med en famfar.
 
Månadens instagrambild: 
 
 
Hade på mig en av klänningarna jag köpte på loppis i St. Petersburg på filmklubben och tio (10!) tanter kom och berättade att det var den finaste klänningen de sett typ. Mkt nöjd med detta köp, fast ärmsömmen sprack andra gången jag använde den, så nu ligger den i laga-högen.
 
Månadens mat:
 
 
Jag har inte haft något extremt sug efter någon speciell mat förutom kanske rökt ost den här månaden, men efttersom det ser så himla deppigt ut på bild hittar ni ett recept på en av mina standradrätter här: saffransrisotto!
 
Det bästa och sämsta jag läst: Jag har faktiskt inte läst en enda bok den här måaden. Inte en hel bok i alla fall, men jag har börjat läsa Tid att älska, dags att dö av Remarques, ni vet, han som skrev På västfronten intet nytt. Det sämsta jag läst är min B-uppsats. Är så trött på den nu, och så glad att allt är förbi och jag aldrig behöver läsa den igen. Dags att påbörja nästa! HEJA!
 
 
Ser ni den lille tungan? Hon attackerade eken jag precis hade planterat om och stod sedan och slickade på den en stund?
bullet bra - cat - cocker spaniel - dog - januarilistan - lista - listor - lists - nevskij - russia - ryssland - st petersburg - tallin - what katie did

loppisen udelnaya

 
Den sista heldagen i St. Petersburg gick vi på Udelnayaloppisen, som är en av världens största. Om jag skulle jämföra den med loppisen i Moskva (skrev om den här!) skulle jag säga att den var rörigare och skabbigare. Å ena sidan kom vi lite sent, när många redan börjat packa ihop, men det kändes som att andelen stånd med urtvättade 90-talskläder var enormt mycket större. Å andra sidan gjorde jag några av mina bäst fynd här (tre sovjetiska klänningar och en resväska!). 
 
 
Anldeningen till att vi kom så sent var att mina glasögon gick av på mitten när jag skulle putsa dem på morgonen. Jag har supermycket astigmatism och närsynthet så jag är inte en fungerande individ utan dem. Vi gick till fyra optiker och alla svarade "det här går inte att fixa" innan vi fick syn på en urmakare/skomakare/skräddare/låssmed (ja ni fattar, en alltiallogubbe) som tog 400₽ (typ 60kr!) och lödde ihop dem på 45 miin utan att det ens syntes att de lagats. Jag var helt inställd på att Artur skulle få hålla mig i handen hela resten av resan.
 
 
För att komma till loppisen åker man metron till hållplatsen Udelnaya och går över gatan. Superlätt. En grej som kan vara bra med att komma sent är att de som inte har fasta stånd (och alltså måste ta med sig allt osålt hem) är mer prutvänliga. Det kräver ju dock att man kan lite ryska siffror, och tyvärr har ju det allra göttaste redan blivit köpt.
 
 
Den här mannen sålde en riktigt underlig samlig grejer, bl.a. en ryggkota från en val för 20.000₽, vad man nu ska med en sån till. Jag gissar att han hade en rätt bra prutmarginal på den.
 
 
Tänkte att vi kunde kolla lite på våra loppisfynd!
 
Till att börja med ser ni mina nya tjusiga sjalar. Jag köpte fyra i olika färger för ryska sjalar är ca det vackraste jag vet. Och så ser ni den fantastiska kommunistiska lampan som jag bara inte kunde slita mig från - den var helt enkelt för bisarr. Jag tänker att den kan funka typ som en soffbordsbok haha. Dessutom köpte jag en svartguldig plåtvas. Väskan är också ett av loppisfynden, men ni får se den lite bättre i ett annat inlägg :) Skorna var dock Arturs sedan innan.
 
 
Här skymtar mina tre klänningar fram under ett spel, en rakapparat, ett armband, en radio och en liten pillerburkshatt i plommonfärgad sammet. I högerkanten ser ni Arturs nya raggisar och mina domherrevantar.
 
 
I locket ser ni några av Arturs fynd: en bok, två cigarettaskar, ett vykort och en skylt på polska. Allt som allt är jag extremt nöjd med mina fynd, förutom den helröda klänningen kanske, eftersom den visade sig vara alldeles för stor.
flea market - loppis - loppisfynd - russia - ryssland - saint petersburg - st petersburg - st. peterburg - udelnaya

Vasas flora och fauna i st. Petersburg

 

En kväll tog vi tunnelbanan från Nevskij...

 
 
... Hit, till en lite mindre fancy del av stan. Här står en liten tant utanför mataffären och säljer grejer hon lagt in i burkar, antagligen inte för att hon vill det utan för att pensionssystemet föll samman samtidigt som Sovjetunionen. Så här såg det ut utanför loppmarknader också. Bl.a. såg vi en gumma som sålde en (1!) kastrull, och tiggarna i tunnelbanan är också magra pensionärer. Det är jävligt hjärtskärande att se.
 
 
Sedan tog vi en spårvagn till hamnområdet och gick tjugo minuter ut på en pir. Vi har såååå nära att ge upp, irrade runt i säkert en halvtimme, träffade en grupp ryssar, irrade ännu mer, frågade folk som skulle börja nattskiftet i hamnen. Ingen visste om klubben vi skulle till ens existerade. Till slut gick vi över en lagerlokals inhängnade parkering och möttes av detta .
 
 

Irrandet tog dock inte slut där, för det visade sig att vi skulle in genom den här jättehemliga dörren . Мачты måste vara det hemligaste stället jag har varit på.

 
 
Jag tyckte att det var spännande, Artur ville bara gå hem.
 
 
 
Fast han ändrade sig efter några låtar, för vem kan stå emot deppig indiepop på finlandssvenska? Svar: INGEN! Här kan ni lyssna
 
 
 
Ser ni killen som sitter där i mitten? Han hade hittat en saccosäck i nåt hörn. När han märkte att jag fotade honom vinkade han mig till sig och frågade om jag ville ha te och höll fram sin kopp så att jag kunde dricka ur den (jag tackade nej). Så konstigt. Är det en rysk grej eller bara en ovanligt konstig grej? Har sett så många konstiga ryska grejer så blir osäker.
 
 
 
Sedan vinkade vi hej då till klubben ochgick hem för att plåstra om våra skavsåriga fötter (vid det här laget hade bådas skor gått sönder och vi hade desperat limmat ihop dem med superlim).
club masts - live - petersburg - russia - ryssland - saint petersburg - st petersburg - vasas flora och fauna - Мачты