Rom, tredje dagen

 
Den tredje dagen i Rom började med att vi satt och pluggade, så vi kom iväg på äventyr lite sent. Jag vet, sjukt dåligt semestrande av oss, men båda hade så himla mycket skolarbete som vi inte riktigt hade hunnit klart med innan vi åkte. Jag hade färgkodat himla bra iaf, men det blir ju lätt så när man bara har marinblått och vinrött i sin garderob.
 
 
Det var alla hjärtans dag och vi bestämde oss för att gå till Santa Maria in Cosmedin. Folk har så fullt upp med Bocca della verita på utsidan att de missar insidan, men där inne finns både st. Valentins skalle (nåja, åtminstone en av dem, det är ju lite sisådär med relikers äkthet, men vem bryr sig?) och nedgången till ett litet Herkulestempel. Så vi kikade på det när vi ändå var där. Jag hade blandat ihop det med mithraeumet i San Clemente al Laterno. Tror jag alltså, men den lille prästen sade att kyrkan vi letade efter låg i Trastevere (Santa Cecilia kanske?)... 
 
 
Hur som gick vi runt en stund kring Foro Boario och hittade ett litet innergårdsmuseum.
 
 
Med katter! Alltid katter i den här stan! Sura var de också.
 
 
Så en ganska lång sväng genom ghettot. Vi tänkte äta på den här uteserveringen men eftersom vi var lite sena hade de hunnit stänga för eftermiddagen, så vi satte oss på stället bredvid. Det skulle vi inte ha gjort, lita aldrig på ställen som har öppet när alla andra har stängt. Vi hade så mycket att kritisera att vi började fundera på att bli matrecensenter på superminibudget.
 
 
Jag älskar att Rom har så mycket historia från olika epoker och att de inte städat bort sånt som känns lite pinsamt, som fasces på brunnslocken eller skotthålen efter nazister i ghettot. Eller hela OS-anläggningen. Jag tänker att det är svårare att göra upp med sin historia om man döljer alla synliga spår efter den. 
 
 
 
 
Vi tänkte ta bussen till en anna kyrka, men upptäckte precis när bussen kom att den nog skulle vara stängd när vi kom fram. I stället bestämde vi oss för att drinkar var en bättre idé eftersom vi var trötta och lite hängiga. Men hur fin är inte den här stan?
 

 
 
Så vi gick till Canova Tadolini, där man får sitt i sånt här sällskap. Det är en gammal skulpturateljé som gjorts om till restaurang. Har varit här innan och allt har kännts bra, men den här gången försökte de blåsa oss genom att skriva dubbla priset på notan, och när vi ifrågasatte sade de "ni har ju druckit upp de dyrare drinkarna" som om det var vårt fel att de gett oss fel. Vi kastade fram pengarna för det vi egentligen hade beställt och stormade ut. Skrattade så mycket att vi gick vilse på hemvägen.
 
 
Konstverket bland konstverken <3
 
 
Puss och hej för den här gången, vi får se om jag hinner med dag fyra i veckan!
bocca della verita - canova tadolini - ghetto - piazza venezia - rom - roma - roman ghetto - rome - santa maria in cosmedin - st valentines - valentines