skåpmatssoppa

Eftersom CSN kom 10 dagar efter då lön borde ha kommit och jag inte har jobbat i sommar hade jag väääldigt lite pengar kvar på kontot, så jag handlade så lite som möjligt de där sista dagarna. Lyckligtvis är jag rätt bra på att laga soppa på en spik och det här receptet är typ exakt en sån där soppa på grejer jag hade i kylen, alltså grönsaker som tappat sitt krisp, ledsna örter och slattar. Ändå himla gott, brukar tänka att man kan rädda det mesta som inte möglat helt.
 
 
(ca 4 portioner)
1 lök
3 morötter
1 fänkål
1 tomat
1 stor vitlöksklyfta
1 näve färsk basilika
1/2 näve färsk oregano
1 burk krssade tomater
1-2 msk tomatpurée
1 buljongtärning
1 msk honung
1 tsk balsamico
1 slatt rödvin
Några droppar tryffelolja
1 burk vita bönor
1 nypa chiliflakes
Salt & peppar
 
 
Hacka lök, morötter, fänkål grovt och stek ihop med vitlök basilika och oregano i olivolja tills löken är lite glansig. I med krossade tomater och lika mycket vatten. Ha i buljongtärning, tomatpurée, honung, tryffelolja och rödvin (jag hade Circeo Rosso från Cantina Villa Gianna, en svinbillig blandning av merlot/sangiovese) och hacka i tomaten. Koka tills grönsakerna är mjuka men inte så länge att de ramlar sönder (ca 15-20 min?). I med bönorna. Krydda med chili, salt och peppar.
 
Förslag på topping: mozzarella way past sitt bäst före.
 
 
Och om man tröttnar på att äta den här soppan fyra dagar i rad? Ja då kan man alltid mixa den, ha i risottoris och göra suppli! Kommer nog ett sånt recept här så småningom.
recept - skåpmat - skåpmatssoppa - tomatsoppa