Dag 3. Böcker

 
En gång hittade jag Muminpappans Memoarer i en bokhylla. Det var såklart inte vilken bokhylla som helst, utan morfars magiska. Vad det är för magiskt med den? Jo, varje gång man kommer dit står det nya böcker i den, och då menar jag inte en eller två nyinköpta, utan halva bokhyllan har bytt innehåll. Det är morfars sätt att ge hela biblioteket en chans. Det som inte för närvarande står i hyllan hamnar någonstans på vinden, och eftersom biblioteket är stort kan det dröja flera år innan en speciefik bok hamnar i hyllan igen.
 
Så att Muminpappans Memoarer hamnade i mina händer just den dagen berodde alltså på flera variabar: Först och främst på att den råkade stå i bokhyllan vid just det besöket, ytterligare berodde det på att jag råkade vara  på besök just den dagen, och sist men inte minst berodde det på att jag inte hade något bättre för mig, blev lässugen men hade glömt att ta med en bok.
 
Jag lånade Memoarerna i hemlighet och när jag skulle lämna tillbaka dem (också det i hemlighet) vid nästa besök klingade morfar i glaset så att hela släken hörde och gav mig högen ovan under mycket högtidliga former. Det var dags att låta gammelfarmor Elsas bokskatt vandra vidare. Hon Hade läst dem för morfar och hans syskon när de var små, några av dem är således originalutgåvor och har blivit mycket älskade under åren
 
 
books - böcker - mumin - tove jansson