Novodevitjekyrkogården

 
 
Mellan Parad och demonstration köpte vi kaffe och nejlikor och tog oss bort till Novodevitjekyrkogården.
 
 
Jag hade egentligen tänkt kombinera de här bilderna med bilder från Moskvas universitet och Röda Torget, men när jag började bläddra igenom dem insåg jag att jag hade så många bilder att inlägget skulle bli alldeles för långt. För trots att vi bara hade någon timme på oss att gå runt där och hann se kanske en femtedel av området (vi skulle vidare till demonstrationen i förra inlägget), fanns det så oerhört mycket att titta på.
 
 
 
Det händer väldigt mycket på kyrkogården rent visuellt, för precis som i alla sammanhang är det more is more som gäller. Vad besökarantalet gäller hände det ca ingenting alls den här dagen. Det verkade bara vara vi och några vaktmästare där.
 
 
 
Det ligger en hel del kändisar på Novodevitje, den här jättekonstiga gravstenen i form av ryska flaggan tillhör t.ex. Jeltsin. Här ligger också Chrusjtjov, Stalins fru, ett gäng kosmonauter, författare och skådespelare. Fast de har lite mer gravsteniga gravstenar.
 
 
 
En del gravstenar är väldigt personliga, vilket jag som besökare tycker är mycket trevligare än att alla har ungefär samma form med guldtext och ligger i raka rader. Dessutom är det ju lättare att komma ihåg vägen om beskrivningen är "sväng till vänster vid den med katten och gå förbi statyn av kvinnan i mantel".
 
 
Efter lite letande hittade vi Majakovskij <3
 
 
 
 
Det var till honom vi tagit med blommor.
 
 
 
Om ni inte läst hans dikter än, gå direkt till biblioteket och låna Jag! Det är en order. 
 
 
 
 
Mellan gravarna finns små bänkar där man kan sitta och vila. De är lagom breda för knappt en och en halv person, dvs en rysk tant och hennes handväska typ.
 
 
Slutligen en liten bild på staketet runt Gogols grav. Han hade stora komplex över in näsa och vägrade avbildas i profil under sin levnad, men även i döden kan man jävlas tänkte någon och gjöt den här reliefen. En av Gogols mest kända böcker heter ju också Näsan.
 
Novodevichy Cemetery - Novodevitjekyrkogården - carnations - gogol - kyrkogård - majakovskij - moscow - moskva - nejlikor - russia - ryssland