Zoologiska muséet i St. Petersburg

 
Eftersom vi delar intressena folktoma platser och dåligt uppstoppade djur var Naturhistoriska Muséet en självklarhet. Många bilder alltså, men vi börjar med det göttaste va?
 
 
Den övergivna övervåningen, såklart. Den användes både till insektssamlingen och - eftersom ingen vill titta på insekter och alltså inte går upp dit - förvaring av en massa grejer.
 
 
 
 
En gång i tiden var det här säkert ett av de pampigaste muséerna i stan, men någon gång på 60-talet verkar allt ha stannnat och muséet lämnats åt sitt öde. Nu kryper putsen från väggarna.
 
 
Hade de inte haft så många mammutar hade nog ingen gått hit alls, förutom kanske skolbarn.
 
 
 
Ja, och så vi då!
 
 
 
</3
 
 
(Vad är ni ens???)
 
 
 
Jag var klädd i orimligt många sjalar.
 
 
 
De har hästen Peter den Store red under slaget vid Poltava (det var ett jävla tjat om Poltava på den här bloggen alltså). Tänk att Karl XII förlorade mot de tokiga ryska hästarna. Och tänk hur fort evolutionen går framåt!
 
 
 
Håll i er nu för här kommer mardrömsgrejerna:
 
 
Ett kranium från prickig havskatt. VET NI HUR STORA DE KAN BLI ELLER? Och att de finns på Västkusten? Nej, men nu vet ni så nu kommer ni aldrig mer bada. Varsågoda, ingen orsak!
 
 
Och de här montrarna med hundraser som kanske inte direkt är mardrömmiga, men som i alla fall väckte många tankar hos mig. När jag gick runt där tänkte jag först att de här hundarna nog har haft rätt trevliga och långa hundliv, och varfrö skulle det egentligen vara värre med uppstoppade hundar än med andra djur? Tänker man logiskt så är det kanske till och med mer moraliskt att ställa ut en Grand Danois som med åren blivit rätt grå om nosen, än de där små björnungarna eller alla hjortdjur som stoppats upp enbart för att fungera som rekvisita bakom ett lejon. Det är bara det att man har en helt annan relation till hundarna. En hund är ju en kompis, en familjemedlem.
 
Jag vet inte exakt när den här samlingen ställdes ut för första gången, tidigt 1900-tal kanske, men av någon anledning har den blivit kvar fast man kan gå till vilken medelstor park som helst om man vill se mer naturtrogna examplar (taxidermisten som stoppade upp hundarna hade nog inte alltid så bra dagar). Kanske kan man se de uppstoppade hundarna som en utställning över den tid i vilke en liknande utställning kändes nödvändig eller relevant? Jag minns debatterna när Naturhistoriska i Göteborg skulle ta bort de siamesiska tvillingarna från kuriosakabinettet. För många var de kanske det enda intressanta på hela muséet, och man motsatte sig flytten. Jag minns också föräldrar som inte kunde gå förbi montern utan att börja gråta. Kanske hade de själva mist ett barn, kanske tänkte de bara på möjligheten att att mista ett barn, och på vilken tur de allra flesta har som föder levande och friska barn.
 
En hund är ju precis som ett barn en familjemedlem. En kortlivad och kanske inte fullvärdig medlem, visst, men likväl en individ med egenheter som är unika för just den, och som alltsom oftast kommer att saknas djupt. Det blir liksom så när man lever tätt ihop i 15 år, och jag tror att det är därför jag tänker så mycket på just den här utställningen. Jag både har haft och har en väldigt nära relation till en hund, och jag gråter floder vid blotta tanken på att hon inte kommer och hälsar mig vid dörren en dag. Den relationen kommer jag aldrig ha med en antilop eller ett lejon vare sig det självdött i en djurpark eller jagats i det vilda för att hamna på museum.
 
Jag vet inte exakt vad jag försöker säga, så låt oss avsluta med något lite mer positivt och mindre invecklat:
 
 
Vi som saknade söta tanter på gatorna i St Petersburg (det kryllade av dem i Moskva) blev glada nr vi väl hittade dem i St. P. - de jobbar som museivakter!
animals - djur - kosmonaut museum - petersburg - russia - ryssland - saint petersburg - st petersburg - zoological museum - zoology