femte dagens rombilder

 
 
Det blev den femte dagen och vi gjorde vårt tredje försök att besöka Sant' Agnese fuori le mura. Givetvis prickade vi in de timmar på dagen kyrkan har stängt, vilket var himla synd. Men någon hade glömt att låsa Santa Constanzas mausoleum, så vi ignorerade lappen på dörren, kände på handtaget och smög in. Det är så vackra tak därinne! (och det värsta som kan hända är ju trots allt att någon ber en gå därifrån).
 
 
 
Vi satte oss på den soliga innergården och väntade på att kyrkan skulle öppna igen. Murarna gav lä och den påskliljegula färgen fick solljuset att fullkomligen studsa rakt mot bänken vi satt på. Vi kunde ta av strumpbyxorna och ge våra stackars yoghurtvita ben lite sol efter allt det kalla och mörka de genomlevt senaste halvåret
 
 
Men det var långt att vänta och vi hann bli ganska hungriga, så vi gick och köpte picknickgrejer i stället. Jag hade lovat Annie att visa en av jordens vackraste platser (med okopplade hundar och allt!), så vi tog vårt pcik och pack på spårvagnen och klev av vid den här sagosjön. 
 
När jag läste epigrafik och bodde på Svenska Institutet gick jag förbi här flera gånger i veckan när jag skulle handla. Det hände både en och två gånger att jag fastnade och kom hem med lätt surnad mjölk. Värt ändå.
 
 
Komplett romantisk scen med My heart will go on och Moon river på harpa.
 
 
Kolla! Alla livets goa grejer: chips och vin och ost och världsgullig bästis
 
 
Tips, tips! Ha alltid med en schweizisk armékniv! A-L-L-T-I-D! Man vet aldrig när man behöver en kapsylöppnare eller måste dödshota någon.
 
 
Vin på tetra måste ju vara det absolut enklaste att sälja till svenskar? Alkohol i festis-format! Bara sugröret som saknas haha.
 
 
Alltså det ser ju fint ut, men jävlar vad smutsiga vi blev av att sitta här!
 
 
Satt och bara lapade sol tills den började gå ned. En mycket underbar dag helt enkelt.
 
 
Insidan av den där porten i mitten, Porta del popolo, designades av - just det - Bernini för att drottning Kristina skulle kunna rida in genom den och vara allmänt tuff och trotsig. Hennes tid i Rom börjar här och slutar i Grotte Vaticane (som en av tre kvinnor begravda bland alla påvarna). Drottning och drottning, förresten, hon var ju faktiskt officiellt kung.
 
Vore det inte kul att göra en resa i Kristinas fotspår förresten? Ska försöka komma ihåg detta till nästa gång jag är i Rom.
 
 
 
Så här kan man ju bo. Om man inte har en budget att förhålla sig till.
 
 
 
Ungefär här utbrast jag "Annie jag har aldrig sett den här fontänen innan!" och vi insåg att vi hade gått helt fel och var vilse.
 
 
Han vi hyrde lägenheten av hade rekommenderat restaurangen tvärs över gatan, Rugatino. De hade en inte-så-autentisk-men-tjusig uteservering så vi gick dit trots att magkänslan skrek "Neeeeejjjj de har bara folkdräkt för att lura turister!"
 
 
Lyssna alltid på magkänslan, hörrni. Vi fick in en depprimerande kronärtskocka, en bedrövlig sallad med hård (!) mozzarella och korkskadat vin. Det enda ätbara var grillade grönsaker, men det är ju rätt svårt att misslyckas med (det skulle man ju iofs kunna säga om kronärtskocka och mozzarellasallad också, men men). Tumme ner!
 
Fast sedan drog vi vidare för en liten stund senare skulle jag fylla år. Annie fixade in raketdrinkar och morgonen efter vaknade jag till frukost på sängen och hjärtan i yoghurten, är så lycklig att jag har en så gullig tjej i mitt liv
rom - rome - rugatino - sant' agnese fuori le mura - santa constanza - villa borghese - villa borghese gardens