fjärde dagen i Rom

 
Fjärde dagen i Rom gjorde vi bara fyra grejer: vaknade sent, lade upp ett par brallor, gick på restaurang och på gudstjänst. Slut på dagen.
 
Skoja, men har bara bilder på två av grejerna: restaurangen och gudstjänsten, såatte...
 
 
Jag hade läst massor (och med läst menar jag tittat på en miljon bilder) om Hostaria Antica Roma på Via Appia. Det berodde främst på två faktorer. Först och främst att de serverar en del rätter som tillagats enligt recept i Apicius kokbok från första århundradet e.Kr., och för det andra att de hade en uteservering inne i ett romerskt columbarium.
 
 
 
Just det, hade. För när vi kom dit visade det sig att de hade sålt columbariet till någon privat villa. Mycket tråkigt, men allt var så himla bra ändå så kommer helt klart att åka tillbaka. När kyparen fick veta att vi hitatt stället för att jag är latinist blev han superglad och sprang och hämtade moretum (en slags ost- och vitlöksröra) som gjorts enligt receptet i Appendix Vergiliana och var så god som bara ost och vitlök kan vara. Jag tror inte ens att han satte den på notan, så mycket eld och lågor blev han.
 
 
Det var lite magert med vegoalternativ på menyn så vi tänkte beställa samma, men kyparen erbjöd i stället en "carciofo speciale" som inte stod på menyn, helt utan att vi frågat efter flera alternativ. Sån jäkla finess i hans service alltså
 
 
Och maten vi fick in var helt perfekt såklart.
 
 
De stängde för lunch men vi fick sitta kvar och jäsa lite haha. Såg ut som ett gammaldags par. Sedan gick vi runt på Via appia och hälsade på katter en stund, fotade lite outfits, pratade med en kvinna i en halvtimme trots att vi bara frågade om hon visste hur tätt bussarna gick. Vi missade såklart bussen pga det och fastnade i trafiken på väg tillbaka.
 
 
Kom tillbaka till stan köpte smink, tog en tupplur, käkade gelato, ramlade in på en halv gudstjänst i Santa Maria in Trastevere (maffigt tak va?). En lat och oerhört trevlig dag med andra ord, väldigt semestrig. Fler sånna här dagar med Annie i mitt liv, tack!
apicius - appendix vergiliana - church - food - hostaria antica roma - moretum - rom - roma - rome - santa maria in trastevere - trastevere - via appia