nyårslunch

 
På nyårsafton kom Matilda på lunch. Jag hade gjort min bästa paradrätt, risotto alla milanese, på mitt bästa kålporslin från Secla. Älskar porslin som ser ut som andra grejer (majolika kallas det) Har samlat på det rätt länge, och det är lite svårt att fåå tag på, men efter att Artilleriet började sälja det har det blivit så sjukt dyrt i andrahand så nu får jag väl åka till Portugal om jag vill skaffa fler delar </3
 
 
Hur fin? Superfin! Innan hon flyttade till Malmö gick vi på teater ihop typ en gång i månaden. Så himla bra tips om man gillar varandra men inte riktigt har så mycket att prata om i början! För sedan fick vi ju massa att prata om och började göra annat ihop än att gå på teater haha.
 
 
Recept till 4 portioner är ungefär:
 
Scharlottenlök, 2 st, eller silverlök, 1 st (vanlig gul lök funkar också, men inte rödlök, det är djävulens påfund och borde utrotas från jordens yta)
Avorioris eller carnaroliris, 3 dl
Vitt vin, 2-3 dl, helst inte så sött
Buljong, 2 tärningar i ca 1l vatten
Smör, en rejäl klick
Saffran, 1pkt
Massa riven parmesan, alltså typ en halv normalstor bit.
Ev. några droppar tryffelolja
 
Det är viktigt att röra hela tiden när man gör risotto, annars bränner det fast och blir ojämt kokat. Receptet är inte exakt, jag gör lite olika varje gång beroende hur mycket av allt jag har hemma.
 
Börja med att hacka löken och fräsa den i lite smör eller olja tills den blir glansig. Vill man ha vitlök i kan man ha i det samtidigt som löken. I med riset och rör tills det också är lite glansigt och genomskinligt, tar typ 2 min. Ha i vinet 1 dl i taget tills den första dl nästan kokat bort, jag är inte så noga med exakta mått här pga gillar vin. Har man ett sött vin kan man ha i en skvätt vitvinsvinäger. Sedan fortsätter man att göra samma grej med buljongen, men jag använder nästan aldrig en hel liter buljong. Man rör och rör och rör tills man tycker att risotton fått en gosig konsistens (typ lite fastare än risgrynsgröt) ch riset ett lagon tuggmotståd vilket brukar ta ungefär 30-40 min, och då rör man i saffran, en rejäl klick smör (någonstans mellan 25-50g), och kanske 2/3 av den rivna parmesanen. Gillar man tryffel kan man ha i några droppar tryffelolja också. Salta och peppra efter smak. Servera med överdrivet mycket riven parmesan och andra goa italienska grejer, typ inlagd vitlök och oliver.