villa romana del casale

 
Villa Romana del Casale är en helt fantastisk (och enorm) romersk villa från 300-talet och har världens största samling av romersk mosaik. Det var mosaiker (eller egentligen kanske ännu mer fresker) som fick mig att vilja börja med arkeologi från början, så jag är extremt glad och tacksam att ha fått se den här villan.
 
 
 
Ungefär här började det bli svårt att ta snygga bilder, vilket dels berodde på att gångarna över mosaikerna gjorde ljuset och perspektivet konstigt, dels på att jag mådde väldigt illa pga född med livmoder. Så orkade liksom inte anstränga mig för bättre bilder. Ni får hålla till godo.
 
 
 
Känner ni igen den här eller? (Klart ni gör!) Älskar hur de framhävt de mjuka magarna. I vänstra hörnet ser ni dessutom golvet under golvet.
 
 
Tyckte den här var söt fast den är så förstörd. Det där runda är tydligen något slags instrument med tangenter, jag tänker mest att det är fint att de varit så noga med att märka ut bokstäverna.
 
 
Och det här skulle då vara Polyfemus, ni vet cyklopen som Odysseus pålar i det enda ögat, fast här har han plötsligt fått tre ögon... Tror att de försökte förklara det med att det var en teaterscen och den avbildade en skådespelare. Känns lite väl långsökt men ok?
Villa Romana del Casale - mosaics - mosaiker - roman - sicilien - sicily