något blått

 
Häromdagen damp det ned en kartong full med silkespapper och nåt tjusigt blått i min brevlåda. Jag undrade: vad är det här? Förvirringen innan jag kom ihåg att jag kaaanske vann en auktion för en klänning mitt i natten när jag var så trött att jag skakade för några veckor sedan.
 
 
I isblå konstsidenbrokad med en kjol som står ut av sig själv. Håller jag på att dö av hur tjusig den är? Svar ja. Är tyget så skört att det går sönder i sömmarna när som helst? Svar ja. Är den alldeles för liten över bysten? Såklart. Finns det tyg för att läga ut den? Nja, inte direkt. Kommer jag att använda den ändå? Givetvis!
 
 
Den syddes upp till säljarens syster till ett bröllop på nyårsafton 1960 och har sedan dess legat nedpackad i den där lådan med silkespapper. Jag fullkomligt myser inombords när jag får veta ett plaggs historia så här - det övergår liksom från att vara en fin men passiv del av modehistorien till att bli en artefakt med en alldeles egen saga att berätta.
 
Själv funderar jag på att låta den bli midsommarklänning. Tänk er dden med en maffig färgglad krans eller en enkel liten av bara hundkex typ? Mycket värdigt va?
1960 - 60's - 60-tal - blue - blå - dress - isblå